S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Výhoda

Jsme jedni z Vás

(Tri)atleti, kteří Vám umí poradit!

Výhoda

Záruka 100% kvality

Exkluzivní, originální a funkční zboží

Výhoda

Doprava zdarma

Nad 3000 korun

Výhoda

Kamenný obchod v Praze

Zboží si vyzkoušejte a prohlédněte. Kde?

Výhoda

Jsme součástí komunity

Trénujeme a podporujeme (nejen) triatlon v Česku

Výhoda

Exkluzivní značky

Pro většinu jsme oficiálními distributory

Pravdy a lží o problematických potravinách a nápojích u sportovců

14.01.2025

Pravdy a lží o problematických potravinách a nápojích u sportovců

Problematické potraviny - sůl, alkohol, cukr, tuk, káva. Problém nebo pověry?

 

Sůl - většina sportovců problémy s vysokým krevním tlakem nemá a navíc se spousta minerálů z těla vylučuje ve formě potu, takže se přiměřené konzumaci soli rozhodně nemusíte obávat. V běžné soli je asi 40% sodíku a 60% chlóru. Sodík pomáhá především při udržování správné rovnováhy tekutin mezi vodou obsaženou uvnitř buněk a v jejich okolí a jeho denní potřeba je u běžného člověka okolo 800 - 1500mg. Většina lidí však denně konzumuje až několikanásobně větší množství sodíku, neboť sůl je obsažena ve velkém v obrovském množství potravin. Nadměrný příjem sodíku způsobuje nejen problémy s krevním tlakem, ale především vytěsňuje z těla vápník, což má neblahý vliv na kvalitu našich kostí. U sportovců není díky vysokým ztrátám sodíku potem jeho vyšší příjem zásadní problém, ale i oni by měli volit zdravější sůl se sníženým obsahem sodíku, nebo používat sůl mořskou a vyhýbat se nadměrnému solení a konzumaci potravin sůl ve velké míře obsahujících - sýry, uzená a nakládaná masa, polotovary, konzervy atd. Nicméně spotřeba u vytrvalostních sportovců je taková, že je problémem mnohem častěji její nedostatek, než nadměrná konzumace. A to je fakt.

 

Alkohol - pokud není alkohol konzumován před sportovním výkonem, v jeho průběhu (což nepředpokládám), nebo bezprostředně po jeho skončení (tady už je to větší problém), kde oddaluje a zpomaluje regeneraci, není to až takový problém. Je ovšem potřeba si uvědomit, že alkohol obsahuje i velmi vysoké množství energie, se kterým musíme v naší energetické bilanci počítat, zvláště pokud se snažíme snížit váhu. Také je známo, že je méně škodlivé menší množství alkoholu každý den (některé studie dokonce dokazují jeho prospěšnost v určitých zdravotních oblastech), než nárazově velké množství. Jako všude platí - všeho s mírou! A když už tak pivo a víno a když už nějaký ten panáček, tak pořádně zapíjet vodou.

 

Káva - díky obsahu povzbuzujícího kofeinu by mělo jít o nápoj pro sportovce vhodný, až prospěšný. Kofein probere mysl, nabudí, a navíc je prospěšný pro metabolismus tuků, takže proč se kávě bránit. Navíc všechny studie, které se snažily najít negativní dopad pití tohoto nápoje s kofeinem na vysoký krevní tlak, nádorová onemocnění apod. nikdy nic neprokázaly. Jedinou kontraindikací by mohly být problémy se srdcem a žaludečními vředy, ale to se u sportovců nepředpokládá. Spíše je potřebné si uvědomit, že káva, stejně jako třeba alkohol dehydruje, takže je její konzumaci potřeba spojit s konzumací dostatečného množství tekutin. Dalším malým problémem je vliv kávy na vstřebávání železa, takže je dobré vědět, jak na tom s obsahem železa jste, aby nenastal problém s chudokrevností, která přímo limituje vytrvalostní sportovní výkon. Já osobně si den bez několika šálků dobré kávy ani nedokážu představit. A ještě jedna věc, stejně jako u jiných „návykových látek“ se i u kofeinu zvyšuje tolerance vůči němu, takže káva, která by vás před mnoha lety porazila, vás nyní už ani neprobere, bohužel. Proto je z jednoho šálku několik šálků a i ta „síla“ je po letech asi trošku vyšší. A ještě na okraj, není káva jako káva. Ta rozpustná je většinou z odpadu, ta kapslová tak napůl a ta klasická, v té jsou také značné rozdíly odkud pochází a jak je pražená a také připravená. Ale to by bylo na samostatný článek.

 

Cukr - tady budu jen stručný. Jedná se mi o ten řepný, sacharózu, s jehož konzumací bychom to rozhodně neměli přehánět, i když pro nás sportovce to není až zase takový problém, pominu-li fakt, že nám občas trošku „zamává“ s glykémií. Snažme se v potravinách konzumovat především složitější cukry - škroby a dávat přednost potravinám s nižším glykemickým indexem, pominu-li fázi bezprostředně po sportovním výkonu.

Tuk - o tom už jsem toho nemálo napsal v předchozích kapitolách, takže to zase jenom shrnu. Příjem určitého množství tuku v potravinách je nutný. Pozor ovšem, abychom toto množství nepřekračovali, neboť tuk je obsažen v mnoha potravinách ve velkém množství, aniž bychom si to uvědomovali (například sýry). Dáváme přednost rostlinným tukům s obsahem nenasycených mastných kyselin (olivový olej), před živočišnými. Z těch preferujeme tuk obsažený v rybím mase s velkým obsahem velice prospěšných Omega3 mastných kyselin. Nezbytná věc ale už proto, že v tucích je rozpustná i řada vitaminů.

 

 Cola - nápoj někým zatracovaný, jiným vynášený do nebes. Díky obsahu kofeinu pro sportovce částečně prospěšný, díky obsahu obrovského množství  jednoduchého cukru už podstatně méně. Určitě bychom to s konzumací tohoto, jistě lahodného nápoje, neměli přehánět. Dle svého složení se pro samotný sportovní výkon příliš nehodí, kdo ale jezdí Ironmana, nebo dlouhé cyklistické závody, zná ten blažený pocit, když se litry iontového nápoje proloží kolou. Stejně tak v situaci, kdy vám při běžecké části IM žaludek nic „nebere“ (už nejste schopni metabolizovat složitější cukry ani maltodextrin)a při pohledu na další, asi dvacátý gel, je vám na zvracení, je kola mnohdy to, co vám „zachrání život“. To, že jsou v ní jen jednoduché cukry, už při rozjetém metabolismu při výkonu tolik nevadí, takž jediným problémem mohou být bublinky a přílišná koncentrace, což vyřešíme protřepáním a naředěním vodou. Jinak ale nadměrná konzumace sacharózou nabitých nápojů našemu tělu příliš neprospívá.

Energy drinky-bavíme se o těch klasických, prodávaných v plechovkách na všech čerpacích stanicích na ve všech barech, kde je často kombinují i s všemožným alkoholem. Obsahují nálož jednoduchých cukrů a nějaké stimulanty podle typu, nejčastěji kofein a další látky. Marketing mají firmy které je vyrábějí a prodávají postaven právě na sportovcích a nejčastěji extrémních sportech, ale už se rozšířily prakticky do všech sportovních odvětví včetně triatlonu. Zdravé nejsou a pro sportovce se nehodí, i když tvrdí pravý opak. Na druhou stranu přinášejí do sportu dost peněz na to, abychom je nezatracovali. Je to ale podobné jako s těmi kolovými nápoji. Rozhodně se ale nehodí jako probuzení před startem, protože vám vyletí glykémie a následně klesne a ze stimulačního efektu je přesně opačný.

Asi by se dalo zmínit ještě mnoho sporných nebo problematických potravin, ale rozsah článku nemůže být nekonečný, jinak si ho stejně celý nepřečtete. Úspěch bude když vydržíte až sem.

M.M.

Blog

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YWE4YjEyYj